Onze missie: Add FM value to our client’s business!

Het Ronald McDonald Kinderfonds heeft in twaalf Nederlandse ziekenhuizen een Huiskamer ingericht. Gezinnen met een ziek kind kunnen hier naartoe komen om tussen de behandelingen door te ontspannen en om even te ontsnappen aan de klinische ziekenhuisomgeving. Daarnaast kunnen broertjes en zusjes in de Huiskamer spelen en is er een vrijwilliger aanwezig om een luisterend oor te bieden, vragen te beantwoorden en om de Huiskamer netjes te houden.

Het Ronald McDonald Kinderfonds wil graag inzichtelijk krijgen welke aspecten bepalend zijn voor het succes van de Huiskamer en wat de rol van de vrijwilliger hierin is. Ook wilden zij graag weten welke aspecten van de Huiskamer de meeste impact hadden. Shign heeft daarom aangeboden om te onderzoeken in welke mate de Huiskamer en de vrijwilligers bijdragen aan het welzijn van de ouders.

Het onderzoek is uitgevoerd binnen drie Nederlandse ziekenhuizen: het ETZ Elisabeth in Tilburg, Isala in Zwolle en het MMC Veldhoven. Tijdens het onderzoek kregen de ouders een tablet aangeboden door de vrijwilliger, waarop zij een aantal korte vragen konden beantwoorden over hun ervaring in de Huiskamer. De vragen hadden betrekking op o.a. de beleving van geur, kleur, privacy en zitmogelijkheden.

In welke mate dragen de Ronald McDonald Huiskamers en de vrijwilligers bij aan het welzijn van de ouders?

De resultaten waren overweldigend positief. Ouders vinden de Huiskamer enorm waardevol en ook de vrijwilligers worden erg positief beoordeeld. Als het gaat om het welzijn van de ouders, blijken met name de rustmogelijkheden en privacy erg belangrijk te zijn. Als voornaamste verbeterpunt kwam de vindbaarheid van de Huiskamers naar voren. Om dit te bereiken zou met name de bewegwijzering kunnen worden verbeterd en zullen ouders vaker moeten worden doorverwezen door de ziekenhuismedewerkers. Al met al bevestigde dit onderzoek de toegevoegde waarde van zowel de Huiskamers als de vrijwilligers.

Momenteel liggen de tablets klaar voor het vervolgonderzoek op drie nieuwe locaties. Wordt vervolgd!